Březen – měsíc čtenářů

Proč číst dětem?

Všichni bezpochyby víme, že čtení pohádek nebo různých jiných dětských knížek, příběhů či leporel je pro dětský zdravý vývoj prospěšné. Rodičům se často nechce vzít do ruky knihu, protože jsou prostě unavení, přepracovaní nebo potřebují ještě udělat večeři a uklidit. Přitom bychom si měli uvědomit, že jsou to právě oni, kdo dětem ukáže lásku ke knihám. Tu vybudujete už ve velmi ranném věku, kdy dítě ještě viditelně na čtení nereaguje. Postupem času se jeho účast bude zvyšovat a zjistíte, že čtení má mnoho přínosů:

  1. Při čtení vytváříte pevné pouto mezi vámi. Není potřeba, aby dítě umělo číst. Začněte co nejdříve a udělejte si s dětmi společný rituál čtení knížek na dobrou noc. Děti milují, když se jim rodiče věnují. 
  2. Čtením rozvíjíte komunikační dovednosti dítěte. Dítě se učí posloucháním příběhu od rodiče tvořit věty a rozšiřovat slovní zásobu. Zároveň trénujete svou paměť a soustředění.
  3. Knihy dávají prostor pro dětskou fantazii a představivost. Při čtení se učí rozpoznávat realitu a svět fantazie. Děti jsou úžasné v tom, že se umějí ztotožnit s hrdiny příběhů a prožít celý příběh. Učí se rozpoznávat hodnoty dobra a zla a postupně si tvoří vlastní hodnotový žebříček
  4. Čtení pomáhá spisovnému jazyku, správné výslovnosti a artikulaci. Dítě posloucháním pozoruje a naslouchá textu, který mu rodiče předčítají. Začne rozlišovat mezi slovy a větami, tvořit jednoduché větné struktury. Právě období ranného dětství je klíčovým obdobím pro rozvoj předčtenářské gramotnosti.

Celé Česko čte dětem

V roce 2006 vznikl tento nejznámější a nejvíce podporovaný projekt díky Evě Katrušákové. Záštitu nad celou kampaní převzal Václav Havel a heslem projektu se stala věta: „Čtěme dětem 20 minut denně. Každý den.“ Posláním tohoto projektu je především budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. K projektu se připojilo i mnoho známých osobností ze světa kultury, sportu, literatury a dalších oborů. Dobrovolníci navštěvují nemocnice, kde předčítají příběhy dětem. Projekt také spolupracuje s dárci a nakladatelstvími, aby zajistili kvalitní a zajímavé knihy pro děti v nemocnicích a ordinacích dětských lékařů. Pořádá se výtvarná a fotografická soutěž pro děti. Projekt myslí i na rodiče, kteří mohou na stránkách nalézt tipy na knihy, seznam akcí, jak dětem číst a další užitečné rady.

Pravidelné předčítání má velký vliv na paměť a dětskou fantazii, emociální zdraví a utváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem. Hlavními body jsou: 20 minut denně pravidelného předčítání, číst i dětem, které již dokážou číst sami, zapojovat tatínky do čtení. Tento projekt se řídí heslem: „My neříkáme „Jdi a čti si!“, ale „Pojď, budu ti  číst“.“

Co ANO při čtení dětem?

Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem.


 Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší.

 Využívejte dětské básničky a písničky k tomu, abyste stimulovali jazyk dítěte a jeho schopnost naslouchat.

 Čtěte tak často, jak máte vy a dítě čas. 

 Mějte na paměti: umění naslouchat si osvojujeme. Je zapotřebí se mu naučit a postupně je kultivovat – a to se nestane přes noc. 

 Začněte obrázkovými knihami, které mají jen pár vět na stránce. Poté postupně přecházejte ke knihám, které obsahují stále více textu, a nakonec ke knihám, jež jsou členěny do kapitol, a k románům. 

Pokračování článku: https://celeceskoctedetem.cz/pro-rodice/clanek-72

Co NE při čtení dětem?

Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem.


 Nečtěte příběhy, které se vám samotným nelíbí. Váš nezájem se v průběhu čtení projeví a to popírá jeho smysl. 

 Nepokračujte ve čtení knihy, jakmile zjistíte, že jde o špatnou volbu. Jste-li pedagog, nemějte pocit, že musíte každou knihu spojit se školní prací. Nesvazujte široké spektrum literatury úzkými definicemi školních osnov. 

 Nezahlcujte posluchače. Při výběru četby ke čtení nahlas zvažte intelektuální, společenskou a emoční úroveň svého publika. Nikdy nečtěte texty, které jsou nad emoční úrovní dítěte. 

 Nevolte knihu, kterou mnoho dětí již slyšelo nebo vidělo v televizi. Jakmile je pointa příběhu známa, jeho zajímavost z velké části pomine. Můžete však přečíst knihu a poté se podívat na film. To je dobrý způsob pro to, aby děti samy viděly, o kolik toho kniha může zachytit více než film. 

Pokračování článku: https://celeceskoctedetem.cz/pro-rodice/clanek-73

zdroj: http://www.agatinsvet.cz, http://celeceskoctedetem.cz

Návod na jednoduchou záložku do knihy, kterou si děti mohou samy vyrobit a zpestřit si tak chvíle strávené s oblíbenou knížkou.