Vánoční čas s rodinou aneb Jak zabavit děti o vánočních prázdninách

Vánoce jsou obdobím klidu, synonymem soudržnosti rodiny, vzájemných bujarých oslav, loučením se se starým rokem a vítáním roku nového. O Vánocích se více než jindy více stmelujeme a trávíme spolu čas.

Každý rodič ví, že unavené dítě je šťastné dítě. Proto jednou za rok přimhouřete oči a nechte jej postavit velký bunkr z jídelního stolu a židlí. Doneste jim deky a polštáře a nechte probudit jejich fantazii. Pak vnitřek ozdobte led řetězy a vlezte si k nim. V bunkru si můžete povídat o vánočních zvycích, vzpomínat na to, jaké to bylo za dob vašeho dětství anebo si číst knihy s vánoční tématikou. Někdy je prostě fajn se jen tak povalovat a trávit čas spolu tím, že budete získávat nové vědomosti.

Mluvené vědomostní hry na Vánoce

Hry se dají upravit tak, aby ji zvládly, jak menší předškolní děti, tak i ty školou povinné.

1. Tichá pošta

Tuto klasiku asi zná každý, proto je právě tak skvělá. Sednete si do řady a první vymyslí slovo. To pak potichu zašeptá hráči vedle sebe. Uvidíte sami, co na konci vyřkne poslední hráč. Přiblíží se původnímu slovu?

2. Hádej

Jednoduše si jeden z vás bude myslet nějaké zvíře, herce, postavu z pohádky nebo cokoliv jiného a ostatní se musí pomocí pokládání otázek dobrat ke konci. Pozor, dotyčný na otázky odpovídá pouze ano ne. Takže pokud je to myš ptáte se na srst, barvu, počet nohou, velikost uší a očí, kde žije apod. Až nakonec dojdete k tomu, kdo nebo co je. Kdo první vyřkne hádané slovo dostává bod. Kdo jich má na konci víc, vyhrává.

3. Tři slova

Vyberte jednu dvojici. Jeden z nich pak druhému pošeptá jedno vymyšlené slovo. Třeba kaktus. A ten druhý musí pomocí tří slov opsat zbývajícím hráčům o co se jedná. Takže může sdělit, že jde o pichlavou pouštní rostlinu. Kdo uhodne má bod, připisuje si i ten, kdo vymyslel větu. Pokud ostatní netuší oč se jedná, bod jde prvnímu hráči.

4. Kdo toho víc zná

Můžete si procvičovat mozky a slovní zásobu i vyjmenováváním věcí. Můžete zvolit třeba kategorii zvířata a písmeno od k. A po jednom pak jmenovat. Kdo nebude vědět vypadává. Kategorie můžete všelijak měnit. Třeba hlavní města, značky automobilů, známý umělci, barvy apod. Fantazii se meze nekladou. Tedy první začne klokanem a pak už to pokračuje kozou, kosem, koroptví, kajmanem až do nekonečna.

Deskové hry a pomůcky

Deskové hry jsou skvělé v tom, že je lze hrát ve větším množství hráčů a baví děti i dospělé.

5. Člověče, nezlob se

Tuto hru s figurkami běhajícím po herním plánu do domečku zná každý. Můžete si je ale zahrát i trochu jinak. Jde o náročnější variantu, za to zábavnější. Každý může táhnout jakou barvou chce. Záleží, jakou barvu však vysadí na začátku herního plánu. Vyjedete-li červenou, můžete dále hrát jakoukoli červenou, která je rozehrána ve hře. Pokud někdo figurku vykopne, má možnost ji dát komukoli ve hře, kdo má zrovna onu barvu na ploše. Pamatujte, že vyhrává ale ten, kdo má ve svém domečku jednu od každé barvy.

6. Slova z písmen

Na tuto hru potřebujete písmena. Mohou to být kartičky, kostky nebo vlastnoručně vyrobená písmena. Taháte 6 písmen a poté skládáte co nejvíce slov. Za každé použité písmeno máte bod. Kdo složí víc slov?

7. Pohybové hry

Dost už bylo sezení na místě. Po všem tom hodování a pití bude jen dobře, když se trošku protáhnete. Nemusíte dělat atletickou olympiádu. Zvolněte, ale přesto si pár koleček uděláte.

8. Hledání věcí

Tady je to velmi snadné. Vezměte karty, pokud nemáte namalujte, vyberte z nich deset nejhezčích a poschovávejte je po domě či bytě. Kdo si troufne do zimního počasí může jít i na zahradu. Jediným pravidlem je, že karta musí z části vykukovat. Nikdo by neměl otevírat skříně a přehazovat věci. Kdo jich posbírá nejvíc, vyhrál a je na řadě se schováváním.

9. Olympiáda

Nedá nám to a trochu toho soutěžení vám přeci jen nabídneme. Ten pravý boj může nastat i v případě výdrže a poměřování sil. Vezměte si k ruce stopky a kus papíru na zapisování výsledků. Kdo bude vítěz? Závoďte v tom, kdo dokáže déle stát na jedné noze, kdo udělá svíčku či stojku, pak můžete vyzkoušet i opřít se zády o zeď a pokrčit se v kolenou, říká se tomu sed a pekelně z něho bolí svaly. Určitě sami vymyslíte mnoho cviků, které zvládnou i ti nejmladší a nejstarší z vás.

10. Bitva

Na tuto hru se budete muset dopředu připravit, buď to zvládnete sami nebo s pomocí druhých. Pokud víte, že spolu strávíte víkend na chatě, pusťte se do přípravy hned po příjezdu a pak již si jen můžete hrát. Postačí vám noviny, miska s vodou a šikovné ruce. Noviny roztrhejte, namočte a vytvořte kaši, ze které uplácejte stejně velké koule. Ty pak nechte uschnout. No a pak uspořádejte bitvu.

Kdy jindy si s rodinou užijete více zábavy než právě na Vánoce. Všichni jsou dobře naladěni a pokud se vám podaří zapojit většinu uvidíte, že si vytvoříte krásné vzpomínky a třeba vznikne i nová rodinná tradice.

zdroj:www.westwing.cz